Parochiebedevaart naar Handel

Reserveer alvast in uw agenda: Parochiebedevaart naar Handel op zaterdag 22 april. Samen op weg - Verbondenheid - Aandacht - Verdieping - Genieten - Ontspanning

Geschiedenis van Handel010bedevaarthandel3
Al vanaf de 13e eeuw is Handel een plaats waar bedevaartgangers van binnen en buiten de regio naar toe komen om Maria te vereren en de bron in het Processiepark te bezoeken. Niemand in de middeleeuwen zal vermoed hebben dat het vinden van een beeldje, aanleiding zou zijn voor het ontstaan van Handel. Zeker niet de Bakelse schaapherder waarvan de legende verhaalt. Volgens die legende zou de schaapherder op de woeste heide, die Handel toen was, een beeld, voorstellende een madonna met kind, gevonden hebben op een ‘doren stock’ (boom).

Door een brand in 1709 zijn weinig archiefstukken bewaard gebleven, zodat van de beginperiode weinig bekend is. Alleen legendes vertellen ons het een en ander, één daarvan gaat over het ontstaan van het wonderputje in het Handelse processiepark. Tijdens de bouw van de kapel was er namelijk watergebrek ontstaan. Plotseling welde er niet ver van de bouwplaats een bron uit de grond waarvan het water gebruikt werd voor de bouw van de kapel, maar ook voor het genezen van zieken, omdat het ook een wonderbare geneeskrachtige werking had, waardoor velen in de loop der tijden genezen zouden zijn.

Processiepark010bedevaarthandel2
In het processiepark zijn twee routes in het park uitgestippeld: de 15 geheimen van de rozenkrans in de kapelletjes aan de rand van het park en de tweede route langs de 14 kruiswegstaties. Velen weten van heinde en verre de weg naar het schitterende park en de kerk te vinden voor een rustige wandeling, of om er gewoon maar eens in alle rust even te zitten en een kaarsje aan te steken.

Bedevaart van de parochie
U kunt op verschillende manieren deelnemen aan deze bedevaart, te weten: per bus, met de fiets, te voet of met eigen vervoer.

De kosten voor deze bedevaart bedragen:

Voor de busreis € 10,00 p.p.
Consumpties € 15,00 p.p.
Totaal € 25,00 p.p.

U dient dit bedrag vooraf te betalen op rekeningnummer NL36 INGB 0001 128452 t.n.v. Parochie Sint Joris onder vermelding van: Bedevaart naar Handel en het aantal personen. U kunt ook contant betalen bij aanmelding. Opgeven tot uiterlijk 14 april aanstaande.

Voor meer info stuurt u een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of belt u op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur naar tel. 040 2110467

pdfVoor een inschrijfformulier klik hier.

10.15 uur Verzamelen op het Past. Harkxplein (plein voor de St. Joriskerk) **

10.30 uur Vertrek van de bussen

11.00 uur Kopje koffie/thee met appeltaart*

12.00 uur H. Eucharistieviering

13.30 uur Gezamenlijke lunch, koffie/thee, 2 broodjes*

14.30 uur Kruisweg

15.30 uur Rustpunt met een heerlijk kopje koffie of thee*

16.00 uur Aanbidding met Biechtgelegenheid

17.00 uur Afsluiting

17.30 uur Vertrek naar Eindhoven

* in hotel Handelia

** Deze vertrektijd is bedoeld voor de bussen. Voor lopers en fietsers zijn de vertrektijden per groep aangepast. Meer info hierover via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.