150 jaar Catharinakerk

De viering van het 150 jaar bestaan van de Sint-Catharinakerk start op 2 mei met een bijzondere expositie van de architect Cuypers en zijn ontwerpen voor de Catharinakerk.

De Eindhovense Sint-Catharinakerk bestaat dit jaar 150 jaar! Het bijzondere jubileum zal worden gevierd met tal van activiteiten zoals exposities, lezingen, concerten en feestelijke vieringen, alle in de jubilerende kerk.

Opening jubileumjaar
Dinsdag 2 mei vormt de opening van een bijzondere expositie over Pierre Cuypers (1827-1921), de befaamde architect van de kerk, het startschot voor de feestelijkheden. De tentoonstelling wordt om 16.00 uur geopend door wethouder M.A. Schreurs; het programmaboek zal worden wordt gepresenteerd door deken van Eindhoven, R. Wilmink.

Expositie
De expositie vertelt aan de hand van tekeningen en objecten het verhaal van het ontwerp voor de Sint-Catharinakerk. Cuypers was nog een vrij jonge architect, begin dertig, toen hij de ontwerpen voor de kerk maakte. De tekeningen, vaak voorzien van handgeschreven aantekeningen, illustreren zijn persoonlijke betrokkenheid bij het ontwerp en de bouw van de Eindhovense kerk.

Daarnaast zijn er unieke kerkelijke objecten te zien die zijn vervaardigd in Atelier Cuypers-Stolzenberg. Een werkplaats die Cuypers samen met zakenman François Charles Stoltzenberg (1805-1875) oprichtte en die volledige kerkinterieurs produceerde, ook aan de Sint-Catharinakerk.

Veel ging echter verloren door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De getoonde objecten, gevonden op zolders en in kelders, tonen de creativiteit van Cuypers als ontwerper en het vakmanschap van de beeldhouwers, schrijnwerkers en decorateurs van Atelier Cuypers-Stolzenberg.

Waar en wanneer
De tentoonstelling is te zien in de absis van de kerk van 3 mei t/m 30 juni 2017.

Openingstijden Sint-Catharinakerk: ma-za 10.00-16.30 uur; zo 12.00-16.30 uur. Toegang is gratis.