Kerst- en Carnavalsgebruiken

Woensdag 13 februari 2019 zal Ton Spamer, een lezing komen verzorgen in het Kerktrefcentrum van de St. Petruskerk in Eindhoven.

Ton Spamer studeerde geschiedenis aan de universiteit van Utrecht en was jarenlang leraar geschiedenis aan het Peelland College in Deurne. De lezing die hij komt geven heeft als  onderwerp ‘Van St. Maarten tot Maria Lichtmis, de heidense oorsprong van kerst- en carnavalsgebruiken’.

Deze lezing voert ons aan de hand van prachtig beeldmateriaal en filmfragmenten mee door een periode van 2000 jaar. Mede hierdoor krijgt u ook nieuwe informatie over bijvoorbeeld de achtergrond van Zwarte Piet als begeleider van de Sint!
Ton besteedt tijdens zijn boeiende lezing uitgebreid aandacht aan de kerkelijke feesten gedurende de periode van 11 november tot 2 februari, van St. Maarten tot Maria Lichtmis dus. In onze tijd is van al die (heiligen)feesten eigenlijk alleen Kerstmis, en in mindere mate Driekoningen, overgebleven als een dag met een religieuze lading. Van al de overige feesten en bijbehorende gebruiken weet vrijwel niemand nog iets. Om die ‘gaten’ op te vullen en om onze eventueel nog aanwezige kennis hieromtrent op te frissen is deze lezing van harte bij u aan te bevelen!

U bent dus hartelijk uitgenodigd en welkom om deze uitermate interessante lezing van historicus Ton Spamer bij te komen wonen.

Waar: Kerktrefcentrum van de St. Petruskerk in Woensel aan de Kloosterdreef, naast de pastorie van de kerk.

Aanvang van de avond: 19.30 uur en denken rond de klok van 22.00 uur te stoppen. Ergens halverwege houden we een pauze met natuurlijk koffie en thee.

Entree: €4,00, voor leden van de Vrienden op vertoon van hun pas € 2,00.