f

Bezoek priester studenten uit Oeganda

Tot half augustus heeft de parochie in de weekends drie priesterstudenten uit Oeganda te gast.
Ze zijn tot half augustus in Nederland. Ze studeren in Den Bosch, van waaruit ze andere plaatsen bezoeken.

Bezoek priesterstudenten uit Oeganda

Tot half augustus heeft de parochie in de weekends drie priesterstudenten uit Oeganda te gast. Met drie medestudenten zijn ze hier om een beetje kennis te maken met ons bisdom met het oog op de mogelijkheid hier te komen werken na hun wijding.

Begin juli kwamen ze aan: zes seminaristen uit het bisdom Gulu in Oeganda. Voor het eerst in het buitenland, voor het eerst in een vliegtuig. Geselecteerd uit een totaal van 217 medestudenten om naar Nederland te reizen. Meer dan tweehonderd kandidaten voor het priesterschap op één miljoen katholieken! Ons bisdom telt toevallig ook één miljoen katholieken en ons seminarie heeft voor het eerst geen enkele priesterstudent.

Op 14 juli maakten ze kennis met Eindhoven. Eerst koffie in de nieuwe parochiezaal, waar ze lieten horen hoe prachtig Afrikaanse religieuze muziek klinkt. Daarna liet pastoor Wilmink hun de kerk zien. Heel treffend zei hij: Wij in Nederland hebben grote gebouwen maar weinig gelovigen; jullie in Oeganda hebben heel eenvoudige gebouwen, maar heel veel gelovigen.

Voor de Catharinakerk bleek dat verschil heel sterk. "Jullie hebben de Joriskerk en deze kerk op zo'n korte afstand van elkaar, terwijl wij soms een uur of meer moeten lopen naar een kerk". Wat hun ook opviel: "Hoe geordend alles hier is. Voetgangers op de stoep, fietsers op het fietspad, veel verkeerslichten, rustig verkeer". Moet je eens een filmpje bekijken van Kampala op YouTube. Het verkeer is er chaotisch, alles krioelt door elkaar heen, veel getoeter en massa´s brommers die zich overal doorheen wurmen.

In Eindhoven hebben ze niet alleen de Joris- en de Catharinakerk bezocht, maar ook het Philips Museum en het PSV-stadion. Ook kwam een droom uit: een maaltijd bij McDonald´s, want de keten heeft (nog) geen vestigingen in Oeganda. 

Ze zijn nog tot half augustus in Nederland. Door-de-weeks in Den Bosch, waar ze studeren en van waaruit ze andere plaatsen bezoeken. In de weekends verblijven Allan, Moses en Jimmy in onze parochie, de andere drie in Nijmegen. Eenmaal terug in eigen land moeten ze hun priesteropleiding afmaken. Voor Allan is dat volgend jaar al, voor de anderen duurt dat soms vele jaren langer. Of een of meer van hen na hun wijding terug zal keren naar Nederland, is nog de vraag, want er komen in de toekomst nog meer groepen hier kennismaken. Ze zijn in ieder geval door hun verblijf hier een ervaring rijker.

Ed Arons