f

Meedoen tijdens de vieringen

U komt voor het eerst bij ons in een kerk, maar kent onze gewoontes niet? U wordt bijvoorbeeld bij een uitvaart of huwelijk verwacht. Of u wilt graag een viering bezoeken, maar hebt geen idee wat u te wachten staat? Wij willen graag dat u zich op uw gemak voelt.

030evangeliarium

Boekjesmaria

Normaal komen de kerkgangers zo'n tien minuten voor een viering binnen. Achter in de kerken liggen boekjes met de teksten, gebeden en liederen van die viering. De voorganger zal regelmatig aangeven waar hij in het boekje is. De wisselende lezingen uit de bijbel en ook de preek staan niet in het boekje. De liederen vindt u achterin, maar die worden altijd aangegeven.

030orgeljoriskerkWaar gaat u zitten?

In principe zijn alle plaatsen vrij, u bent vrij om te gaan zitten waar u dat graag wilt. Alleen bij een uitvaart zijn de voorste banken gereserveerd voor de naaste familieleden. Het kan een enkele keer ook voorkomen, dat kerkgangers die al jaren komen hun "eigen vertrouwde plaats" hebben. We vragen u dringend bij binnenkomst in de kerk uw mobiel uit te zetten of op een stil alarm.

Collecte

Van ouds her is het de gewoonte om onder de viering te collecteren, omdat de parochianen samen met elkaar de kosten moeten dragen van de parochie. De collecteschaal wordt van bank tot bank aan elkaar doorgegeven. Een gemiddeld kerkbezoeker in een weekeinde legt één euro in de schaal. Bij uitvaarten is dat vaak wat meer, de opbrengst wordt gebruikt om de overledene te gedenken. Uiteraard kunt u meer geven, als u onze parochie zo wilt steunen bij deze gelegenheid.030godslamp

Afloop

Aan het einde van de viering wordt de zegen gegeven, de kerkgangers zullen daarvoor gaan staan en het kruisteken maken. Daarna gaat de voorganger naar de sacristie (voorbereidingsruimte) of loopt die naar de uitgang om iedereen een fijne dag toe te wensen. U kunt hem gerust aanspreken en vertellen hoe u het ervaren hebt. Schroom overigens niet om onder de viering aan uw buren om toelichting te vragen wat er gebeurt. Men is graag bereid uitleg te geven.